“De Natuurspeurders” vormen sinds 2006 de Jeugdgroep van IVN-Nieuwkoop, voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Ben je geïnteresseerd in de natuur en wil je daar graag meer van weten, wordt dan ook lid!

Er zijn 4 leidinggevenden bij de jeugdgroep: Marianne, Corrina, Ria en Yvonne. Als we naar een andere locatie gaan zorgen zij voor het vervoer.
De activiteiten die georganiseerd worden zijn bijvoorbeeld: vogels spotten met verrekijkers, waterdiertjes zoeken met schepnetten, insecten bekijken in loep-potjes en met microscopen, uilenballen uitpluizen en varen op de plas. Soms steken we de handen eens flink uit de mouwen en knotten we de wilgen in de Heemtuin. Ook kweken we allerlei groenten in de vierkante meter tuinen die ook in de Heemtuin zijn.
Het lidmaatschap bedraagt €17,50 per (school-)jaar. Hiervoor krijg je ook het blad “Tussen Zeggen en Schrijvers” thuisbezorgd, waarin speciale kinderpagina’s zitten met verslagen en foto’s van onze activiteiten. Als er een plaatsje vrij is kun je ook halverwege het schooljaar nog lid worden, dus informeer gerust eens!

De coördinator: Marianne Hoogstad
 

“De Natuurspeurders” komen elke 2e woensdagmiddag van de maand bij elkaar in gebouw “De Stal” in de Heemtuin. Deze is gelegen aan de Kennedylaan 33a in Nieuwkoop. Soms gaan we naar een natuurgebied in de buurt, maar we starten en eindigen altijd in “De Stal”. Alle “Natuurspeurders” krijgen een week voor de activiteit een nieuwsbrief per mail, waarin het thema staat en wat we precies gaan doen. De woensdagmiddagen worden gehouden van 14.00 tot 16.00 uur.

September, 13-09-2017, Spinnen en insecten

We gaan het deze middag over spinnen en insecten hebben. Van klei gaan we zelf ook een spin maken.

Oktober, 11-10-2017, Guirlande en slakken

In de herfst valt er vaak regen. Je komt in deze tijd veel slakken tegen. Ook gaan de bladeren vallen en planten sterven af. Hier voelen slakken zich prima bij. We gaan kijken naar slakken en een echte slakkenrace houden. Van de herfstbladeren maken we een guirlande.

November, 08-11-2017, De kringloop van de natuur

Eten en gegeten worden, de kringloop van de natuur. We gaan ook uilenballen uitpluizen.

December, 13-12-2017, Kerststuk en korstmossen

Met spullen uit de natuur maken we vandaag een Kerststuk. Je mag natuurlijk ook zelf dingen uit de natuur meenemen, zoals dennenappels, mooie takjes, pluimen, zaadjes e.d. Korstmossen zijn niet zo bekend. Wij gaan er eens naar speuren in de Heemtuin.

 
kersthert

Als je de kale takken en stam goed bekijkt zie je vaak gele en grijze vlekken hierop zitten. Dit zijn korstmossen. Vandaag komen jullie meer te weten over allerlei soorten korstmossen: hoe ze groeien, waarom ze daar groeien, wat je ermee kunt doen en of je ze kunt eten.

Opzoek naar de herfst

Woensdagmiddag 8 november waren “De Natuurspeurders” weer te vinden in De Stal van het IVN gebouw in Nieuwkoop. Dit keer was het thema “Uilen”. Na een inleidend filmpje en informatie over diverse uilen konden de kinderen uileballen uitpluizen.

slakken uit de tuin

Woensdag 11 oktober hebben we een slakkenrace gehouden. De slakken werden op een glasplaat gezet en daarna met wat lekkers gelokt om als eerste over de streep te komen. Daarna hebben we slingers gemaakt.

een aardewerk spin in de boom

Woensdag 13 september zijn de “Miss Spin verkiezing” gehouden. Buiten in de heemtuin gingen we op zoek naar deze beestjes. Het leek wel een echte herfstdag want het stormde flink. Daarna hebben we met klei een creatie gemaakt op boomstammen.