“De Natuurspeurders” vormen sinds 2006 de jeugdgroep van IVN-Nieuwkoop. De doelgroep is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Ben je geïnteresseerd in de natuur en wil je daar graag meer van weten, kom gerust een keertje bij ons kijken.

Er zijn 4 leidinggevenden bij de jeugdgroep: Corrina, Florrie, Marianne en Ria. Als we naar een andere locatie gaan wordt er soms een beroep op de ouders gedaan.
De activiteiten die georganiseerd worden zijn bijvoorbeeld: vogels spotten met verrekijkers, waterdiertjes zoeken met schepnetten, insecten bekijken in loep-potjes en met microscopen, uilenballen uitpluizen en varen op de plas. Soms steken we de handen eens flink uit de mouwen en knotten we de wilgen in de heemtuin. Ook kweken we allerlei groenten in de vierkante meter tuinen die ook in de heemtuin staan.
Het lidmaatschap bedraagt €17,50 per (school-)jaar. Als er een plaatsje vrij is kun je ook halverwege het schooljaar nog lid worden, dus informeer gerust eens!

De coördinator: Marianne Hoogstad
 

“De Natuurspeurders” komen elke 2e woensdagmiddag van de maand bij elkaar in gebouw “De Stal” in de Heemtuin. Deze is gelegen aan de Kennedylaan 33a in Nieuwkoop. Soms gaan we naar een natuurgebied in de buurt, maar we starten en eindigen altijd in “De Stal”. Alle “Natuurspeurders” krijgen een week voor de activiteit een nieuwsbrief per mail, waarin het thema staat en wat we precies gaan doen. De woensdagmiddagen worden gehouden van 14.00 tot 16.00 uur.

Januari, 10-01-2018,  Vogels spotten

We gaan deze middag vogels spotten in Nieuwkoop.

Februari, 14-02-2018,  Heksenbezems en knotten

Echte heksenbezems maken waarop je kunt gaan vliegen?? Er moet ook geknot worden in de Heemtuin. Dus de zagen staan al klaar.

Maart, 14-03-2018,   Voorjaarsbolletjes

Het voorjaar komt er aan. Wij gaan zorgen dat het wat fleuriger wordt in de Heemtuin.

April, 11-04-2018,  Zaaien en geneeskundige kruiden

We gaan kalebassen en pompoenen zaaien. Ook komt er een “heks” die ons veel gaat vertellen over genees­krachtige kruiden.

Mei,  16-05-2018,  Herbarium

Met een bloemenpers en plantjes gaan we een herbarium maken.

Juni,  20-06-2018,  ????

Deze middag houden we nog even geheim.

 
Kersthert

Woensdagmiddag 10 januari 2018 zijn “De Natuurspeurders” het nieuwe jaar weer goed begonnen met het spotten van vogels. Op 27 en 28 januari kan je meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling: www.tuinvogeltelling.nl.

Kersthert

Woensdagmiddag 13 december 2017 was het alweer de laatste activiteit van dit jaar voor “de Natuurspeurders”. Natuurlijk moeten we ook met de kerst goed voor de vogels zorgen.

Opzoek naar de herfst

Woensdagmiddag 8 november waren “De Natuurspeurders” weer te vinden in De Stal van het IVN gebouw in Nieuwkoop. Dit keer was het thema “Uilen”. Na een inleidend filmpje en informatie over diverse uilen konden de kinderen uilenballen uitpluizen.