Landschapsonderhoud bij de boerderij

De werkgroep Natuur en Landschapsbeheer is in 1982 opgericht en bestaat uit ongeveer 40 vrijwilligers. De groep is actief in de Nieuwkoopse plassen en het agrarische gebied. In de Nieuwkoopse Plassen dragen wij een steentje bij aan het beheer door o.a. het knotten van knotbomen, het afzetten van windsingels en het verwijderen opslag van hooi- en rietlanden.
In de wintermaanden oktober tot en met april wordt op elke eerste zaterdag van de maand gewerkt.

Contactpersonen: Jan Vork telefoon 0172-409111 en Wim den Beer telefoon 0172-573188
Voor noodgevallen op werkdagen 06-11564277
 
knotwilgen

De aanstaande werkdag gaan we wilgen­knotten op de West­veensekade.
Wij knotten op de West­veensekade de wilgen van drie eigenaren: Alblas, van der Horst en Natuurmonumenten (voorheen van der Horst). Het werken langs de Westveensekade doen wij altijd vanaf de boerderij van Van der Horst.

leilinden snoeien

Zaterdag 4 november gaan wij zagen in het natuurgebiedje aan de Kromme Mijdrecht achter de Noordse Buurt. De koffie staat klaar in de loods van kwekerij De Plas, Nysinghweg 1a in de Noordse Buurt. Als je bij het Noordse Kruis de Noordse Buurt in rijdt is het meteen aan de rechterkant. Auto’s kunnen op het terrein geparkeerd worden. Naar de Kromme Mijdrecht is het een eindje lopen of fietsen.

leilinden snoeien

Langzaamaan begint het wat te herfsteren. Officieel gaat de herfst in op 21 september. Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. Rond 23 september begint de astronomische herfst. Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november.

Wat maakt het uit, de dagen worden wat korter, de zon schijnt wat minder en de temperatuur is wat lager. Tijd om weer te gaan knotten! Zaterdag 7 oktober is het zover, in Westveen gaan wij dan leilinden snoeien en wilgen knotten. De meeste keren is het met die klus mooi weer!

wegwijzers op de plas

Zaterdag 1 april gaan wij met de groep een vaartochtje doen op de Nieuwkoopse Plassen.
Het werk van de knotgroep zit er voorlopig op, tot oktober houden wij ons koest Ondanks dat wij een dag moesten afhaken vanwege de sneeuw en daardoor gladde wegen is het een geslaagd knotseizoen geweest.

de molen is weer in zicht

Zaterdag 4 maart gaan wij wilgenknotten en hakhout zagen bij Clazing in Zevenhoven. Deze klus hadden wij al op 7 januari willen doen maar door sneeuw, gladde wegen en een te gladde werkplek moeten af blazen. In de Dorpstraat onderaan de dijk staan essen die afgezet mogen worden. Bij de boerderij op het Laantje is ook nog het nodige te zagen, de ploeg zal dus gesplitst moeten worden. Verzamelen bij Clazing ’t Laantje 2 in Zevenhoven.