Meestal staan er twee kasten in de Bijenstal. Van februari-maart tot en met oktober vliegen er bijen uit, in de winter zitten ze op een tros bij elkaar. Bijzonder is dat de bijen met elkaar een warmbloedig organisme zijn: het broed in de zomer houden ze warm op ronde 35 graden, in de winter is het in de tros nog altijd zo’n 24 graden. Vooral het warm houden van de eerste larven – vanaf januari gaat de koningin weer eitjes leggen- is een kunst. Bijen kunnen hun vleugels loskoppelen ‘van de haak halen’. Met de borstspieren die ze dan vrij laten trillen, creëren ze heel veel warmte. Dit doen ze om de beurt omdat ze bijna het loodje leggen van zoveel inspanning en er wel weer van moeten uitrusten. Op de eerste mooie dag in januari zagen we de eerste bijen naar buiten komen. Een reinigingsvlucht maken heet dat. Even de darmen legen.. Gelukkig vliegen ze dan nog niet zo ver en kunnen de buren ook hun dekbed even luchten die dag.

Bijenstal IVN.

Gele krokussen op de dijk achter de bijenstal.

12 maart 2017 - voorjaar

Beide volken geïnspecteerd of ze door de winter zijn gekomen. De lage kast in het midden met het volk dat ik vorig jaar uit Boxtel haalde vliegt, is weliswaar nog klein maar met veel te eten – ze hebben veel honing over of weer nectar kunnen halen - heb ik goede hoop. Het ziet er heel goed uit. De grote kast bij het raam waarin een sterk varroa-vrij volk zat (samengevoegd in augustus) is helaas verloren. Geen aanwas in het volk, er was nog een handje bijen en vele kilo's gesloten honing. Met inmiddels schimmel op de raat, want dat kon het handjevol niet warm houden. Zo te zien is de koningin overleden aanvang winter. Natuurlijke dood of door de laatste inspectie in september is mij niet duidelijk. Ik heb de kast opgeruimd, de laatste twee raampjes in een 3 ramer (kleiner kastje) gedaan. Niet meer te redden, met de laatste bijtjes sterft dit volk uit.
Ik kan opnieuw een bijenvolk uit Boxtel overnemen. Ik wil dat wel, dan staat er weer een volk direct voor het raam. Alternatief: voor een zwerm scheppen en in het begin voeren heb ik geen tijd dit jaar vanwege werk buitenshuis. Daardoor dit jaar veel minder tijd om buiten te zijn en bij het IVN te komen, hoe gezellig ik dat ook vind. Wel hou ik de bijen bij en werk in de Natuurspeelplaats aan het onderhoud en uitbreiding van de bijenbeplanting. De bijenbomen, die 2 jaar hebben mogen groeien bij Nel en Cocky in de vlinder-moestuin, gaan Jaap en ik eind november verplanten.

14 juli 2017- zomer

Het prachtige grote volk uit Boxtel dat we dit voorjaar kregen is grotendeels als zwerm vertrokken. Zo gaat dat, zwermen houd de bijen gezond. Door de maand broedpauze die dat geeft krimpt de varraomijt populatie - als die er nog is - tot houdbare proporties. Ze eten mee in de cellen van jonge bijen en die zijn er dan een tijdje niet. Heel gunstig.
De ‘raamkast' is nu minder vol. De moeder verlaat met de helft van het volk als gevolg haar huis, de jonge dochter mag het bewonen. Zij gaat op bruidsvlucht om hoog in de lucht te paren met meerdere darren. Zo ontstaan volken waar “de bijen van kleur verschieten”. De ene pappa is wat geler dan de andere en dat zie je in de nieuwe bijen terug. Deze nieuwe koningin is waarschijnlijk niet terug gekomen van de bruidsvlucht.. Uit onbevruchte eitjes die dan door achtergebleven werksters gelegd worden, komen alleen mannetjes, de z.g. darren. Het volk is daardoor zoals dat heet darrenbroedig geworden.
Wat doe je dan? Een raampje broed van de buren inhangen hielp niet meer.. Bijen zijn bijzonder vernuftig. Soms wordt daaruit met kunst en vliegwerk nog een koningin gemaakt van een werksterlarve. Maar het is al te lang gelden, het werkt niet meer. Spijtig omdat het de 2e keer op rij is dat een volk haar nieuwe koningin verliest. Ik hou rekening met libellen die het vette hapje eruit pikken als onze queen vanuit de Bijenstal weg- of terugvliegt. Ze is dan de grootste in een groep bijen en te goed herkenbaar. Zwaluwen doen dat ook graag heb ik begrepen. Mooie dieren, maar we hebben ze allebei bij de vijver.

Deze zwerm komt naar het IVN! De zwerm is in Alphen geschept bij en met collega imker Peter Stuttje en overwintert in zijn tuin. Dit voorjaar komen kast en volk naar de Bijenstal, dan zijn we weer compleet.

Ben en Jaap vroeg bloeiende wilgen langs de sloot van de Natuurspeelplaats.

De katjes die aan - alleen mannelijke - wilgen bloeien.

05 november - najaar

Met de inmiddels weer lage kast bij het raam – als imker haal ik een laag weg als het volk kleiner is – is het niet goed afgelopen. Ik heb 11 raampjes weggegooid, volledig aangevreten door de larven van de mot. Er waren lange tijd nog wel bijen maar die konden niet alle raat bezetten en bewaken, daardoor had de wasmot vrij spel. Die is er altijd wel, maar doet niets zolang er voldoende bijen op de raat trippelen. Zijn die er niet of niet genoeg meer, dan gaat de wasmot de raat aanvreten. Een prima balans van creëren en opruimen in de natuur. Dit zie je aan de buitenkant niet, en dat eraan voorafgaat dat de wasmot ijverig rupsjes gaat broeden, had ik niet zo goed ingeschat. Het werd er niet zo fraai van in de broedbak die was overgebleven; bleh, één krioelende massa. Ik heb maar geen foto's gemaakt, wel direct actie ondernomen en met Jaap die er toevallig bij was alles opgeruimd.
Weer van geleerd: een volgende keer sla ik een volk af in plaats van het langzaam te laten uitsterven. Dat lijkt ruwer maar is beter voor de bijen, die kunnen eventueel bij de buren aankloppen; als ze een cadeautje meenemen in de vorm van stuifmeel of een met nectar gevulde honingmaag worden ze wel binnengelaten.
Het bijenvolk in de hoge kast in het midden gaat nu op grotendeels eigen honing de winter in. Half oktober hadden zij op de 3 middelste ramen bovenin nog broed. Dat is laat maar kan wel normaal gesproken wel in de heemtuin. Dit jaar echter was de klimop – een welkome late voedselbron - opvallend snel uitgebloeid, dat was wel jammer.
Onze bijen hebben desondanks dit jaar circa 10 kilo eigen honing verzameld. Hoera, wat een wonder, nooit eerder gebeurd. Dankzij de extra bloei op de Natuurspeelplaats? en daarom slechts 2 liter suikerwater bijgevoerd gekregen. Voor meer was het laat, dat kunnen zij bij lage temperaturen niet meer indikken naar honing. Ik vertrouw op de sneeuwklokjes in januari voor de eerste aanvoer van nieuwe nectar en stuifmeel. En daarna de krokussen, holwortel, vingerhelmbloem en andere stinsenplanten. De heemtuin is wat dat betreft een pareltje. Vorig jaar hebben ze daar eindeloos op gevlogen. De wilg en es helpen als bomen met lekker veel stuifmeel vanaf half maart ook goed mee. Ik kijk ernaar uit..

Yvonne Endhoven

Krokussen in de heemtuin voor stuifmeel en nectar.